Maksimum Houses

  • Maksimum Houses

Location
Istanbul, Turkey

Client
Kayı Construction

Date
2002-2004

Built Area
4.200 m2 (45,208.42 sqf)

Type
Residential

Status
Built

The slopes of the Bosphorus region are filled with constructions that are usually built on inclined areas, which are far from establishing contextual relationships with the site due to the meaninglessness of the regulations, and which are problematic in their relationship with each other and the plasticity of their masses.

The project, initiated in 2001, took shape in accordance with restrictions imposed by these planning codes. The most important element to inform the project was that this settlement would be a relatively small gated community, consisting of three buildings. These three buildings, which are all located in different ways and are of different sizes, are far from being a repetition of each other in regards of mass; the aim was to integrate them through the common effect of refined elements of the cladding language.

It was envisaged that the folding sliding panels, designed to prevent the negative effects of both the sun from the west and the noise produced from the highway very nearby, would transform the facades of the buildings into a changeable surface.

  • 218025imaj3
  • MaksimumHouses-02
  • MaksimumHouses-05
  • MaksimumHouses-06
  • MaksimumHouses-09
  • 218025imaj7
  • MaksimumHouses-12
  • MaksimumHouses-03
  • MaksimumHouses-04
  • MaksimumHouses-13
  • MaksimumHouses-07
  • MaksimumHouses-01
  • MaksimumHouses-08